Cum este el recunoscut de catre vanzatori, cum i se castiga bunavointa ori dimpotriva, daca este un profan, cum i se cultiva interesul, sunt toate acestea taine bine pazite.
In cele de mai jos va voi da indicii despre tipologia colectionarului: aveti in fata dumneavoastra un colectionar prin traditie, unul prin mimetism, unul de bani gata ori pe insusi Mecena?

Pe blog la domnul China am facut rapid trecere in revista a acestui personaj catre care ar fi ideal sa tinda toti colectionarii: Mecena. Si pentru ca am sa reiau si am sa dezvolt cele scrise acolo, vreau totusi sa punctez inainte de asta un lucru - m-am mai gandit: Mecena este mort. Asta ca sa n-avem discutii ca am tras concluziil eronate!
Ipoteza de lucru:
1. Romania anului 2008, cam pe vremea asta, sfarsit de mai, inceput de iunie, undeva langa Resita. Catorva pictori le era pusa la dispozitia casa si gradina. Socratici in miresmele grele ale primaverii care se cocea in vară, acestia isi aminteau de anul debutului, 1985 - la Tescani: "...Am desenat mai intai ramuri, crengute, muguri...". Era grupul "Prolog" gandind un nou proiect: "Studiul 3" (imaginea de mai sus este preluata de pe site-ul www.modernism.ro).
2. Revin la Mecena de la ei, asa cum il descriam scurt aici: "... cateva consideratii, rezultate din realitatea pietelor internationale de arta... exista mari galerii care lucreaza concomitent la atragerea capitalurilor pentru "sponsorizare" si la investirea potentialului banesc disponibil. Aceste creatii moderne ale ... lui Mecena atrag, prin simple platforme puse la dispoztia creatorilor... talentul. Artistii sunt invitati sa isi inregistreze lucrarile, iar curatorul... are ca principala sarcina trecerea in revista... in vederea alcatuirii clasamentelor. Aceasta privire de vultur reprezinta defapt ochiul unui Mecena modern, care si-a pus initial averea in sprijinul artistului creator...".
3. Powered by - si la noi si la ei: ca sponsorizarile fi-vor in continuare la moda prin lumea lor ca si prin lumea noastra, e lucru de netagaduit. O singura data vezi insa si momentul trebuie marcat, pe peretii targului de arta recent incheiat in Bucuresti, "Powered by.. ". Iar intre ghilimele "trona" firma de avocatura crezătoare in arta. Nu aceeasi care lucreza cu Artmark, sa fim intelesi.
Demonstratia:
Romanul este iubitor de frumos, are spirit mercantil, bunavointa, şerpoşenie (scuzati, stiu, mereu trantesc cate un cuvant care nu este in DEX).
Strainul fata de noi este iubitor de frumos, educat vizual, usor nepasator, modern, distant.
Mecena este mort.
Concluzia:
La fiecare popor platforma potrivita: romanul va interactiona, isi va aduna artistii, ii va hrani, ii va incanta, ii va gazdui; strainul va face totul din spatele tastaturilor; Mecena este mort.
Directia:
Romanul se modernizeaza si devine "powered by", strainul se incalzeste sufleteste si interactiunea fata in fata ii provoaca melancolii nemaintalnite. Romanul va vinde afara, strainul va veni sa cumpere din Romania. Se vor si intalni.
Mecena este mort?
A fost in seara aceasta pentru dumneavoastra (desi postarea apare pe nu stiu cate ore plus ora Pacificului, ca sa nu mai vorbesc de zi, va spun eu cu mana pe inima ca este 22.37 in frumoasa zodie a Gemenilor, 26 mai 2014) un pic altfel,
C.