Cum este el recunoscut de catre vanzatori, cum i se castiga bunavointa ori dimpotriva, daca este un profan, cum i se cultiva interesul, sunt toate acestea taine bine pazite.
In cele de mai jos va voi da indicii despre tipologia colectionarului: aveti in fata dumneavoastra un colectionar prin traditie, unul prin mimetism, unul de bani gata ori pe insusi Mecena?

intr-un rafinat (si poate nici nu isi doreste asta). Daca in general colectionarii sunt persoane cu un intelect avid de cunoastere si care isi improspateaza si imbogatesc permanent latura artistica a spiritului lor, colectionarii de bani gata doresc in anii "debutului" lor doar o investitie sigura. Aici este si greseala pe care cel mai adesea o face acest tip de achizitor: el nu solicita sfatul avizat, ori chiar daca il solcita, devine fara sa stie victima comerciantului care nu doreste decat sa isi plaseze cat mai bine marfa (exemplul l-am dat in secventa (1) a acestui articol despre tipologiile colectionarilor). Basta cu critica!
Si-atunci sa fim constructivi si sa ii dam bunului domn capitalizat recent un exemplu de investitie mai la indemana (turcul chior fiind o alegere mai greu digerabila)...
Pana sa intram in arta secolului XXI, ramanem fideli perioadei de creatie plastica cu debut in jurul anului 1940... pictorita Ligia Macovei.
La fila 2 a licitatiei Casei Grimberg din luna decembrie 2o13, lotul 24 este lucrarea "Flori" a talentatei eleve din clasa de desen a lui Jean Steriadi. Cu o valoare estimata intre 2.200 si 3.500 eur, lucrarea nu si-a gasit cumparatorul (inca). De ce as alege, daca bugetul pe care mi-l aloc pentru investitie se apropie de suma minima, aceasta pictura.
Autorul: reluam, Ligia Macovei (Iulia-Ligia Tomescu) expune pentru prima data in 1943 in Salonul oficial, are cateva participari la expozitii de arta romaneasca trimise in strainatate, este extrem de spontana in creatie, are un stil recognoscibil cu o cromatica fova (vorbesc bazaconii?). Ei bine, ideea este ca pensulatia acestei artiste vibreaza inca, e frumos colorata (acum e mai bine?) si concluzia este ca intorci capul iar si iar (criteriul meu stilistic).
Vizibilitatea pictoritei: o singura vorba - Muzeul Ligia si Pompiliu Macovei (vom avea prilejul sa vorbim, in articole separate, despre colectiile tip muzeal).
Tema: eternele flori, buchete, vase... continua sa fie tranzactionate, indiferent de autor, iar subiectul pare sa nu epuizeze niciodata dorinta de clasicism a achizitorilor. Aici as avea o oarecare rezerva: generala pentru ca nu sfatuiesc neaparat in favorizarea acestei teme si speciala pentru ca, daca e sa marturisesc de ce o admir pe Ligia Macovei, ei bine, portretele acesteia le iubesc indeosebi.
Mediul, dimensiunea, listarea: ulei pe panza, 66/81, lucrare de catalog.
In fine, priviti cu atentie pictura (fotografiile de pe site-ul Casei Grimberg va vor ajuta intr-o marire a imaginii prin lupă)... este foarte frumoasa!
Concluzia mea ar fi ca la un ciclu preconizat de circuit al operei de 50/60 de ani (cumparare-vanzare-cumparate) cota de piata este de crestere, daca valoarea achizitiei se situeaza la pragul minim afisat, ori daca este acceptata o oferta mai mica de catre vanzator.
Pe curand,
C.