Cum este el recunoscut de catre vanzatori, cum i se castiga bunavointa ori dimpotriva, daca este un profan, cum i se cultiva interesul, sunt toate acestea taine bine pazite.
In cele de mai jos va voi da indicii despre tipologia si comportamentul colectionarului: aveti in fata dumneavoastra un colectionar prin traditie, unul prin mimetism, unul de bani gata ori pe insusi Mecena?
Cel mai adesea colectionarul de cursa lunga provine dintr-o familie in care arta a fost un mod de viata. Domnul C.T. si-a privit parintii primind oaspeti la dineuri, mama invitand doamne la ceai, tatal savurand coniacul si fumand havane.
Familia a facut parte din elitele targului. Casa a fost aranjata cu bun-gust, mobilierul a fost ales macar dupa o vizita la "dim", familia a citit L'Illustration (si ceva mai tarziu suculentele Paris Match) doamnele si-au cautat tinutele de zi in Marie Claire, s.a.m.d.
Exista fara indoiala si replica nereusita a societatii frantuzesti, dar in cele mai multe cazuri domnul C.T. este nascut intr-o familie cu valori si traditie proprii, iar nu dobandite, copiate ori imprumutate. C.T. este in genere medic, magistrat, avocat, inginer sau arhitect si este conectat la viata politica contemporana timpurilor sale.
C.T. traieste astazi cu greu in secolul XXI, fiind de cele mai multe ori caracterizat de urbe drept simandicos si sclifosit, schitand inutil zambete de o superioritate vadita. Este de departe cel mai curtat client al comerciantilor de arta...
Alaturi de domnul C.T, a carui colectie este prin traditie imbogatita in permanenta, avem celalalt colectionar intelectual si cel mai bine aici ar fi un exemplu: iata-l bunaoara pe Arghezi, cu o frumoasa colectia activa intre anii 1910-1967; poetul a colectionat pictura si grafica - Iser, Ressu, Darascu. Il voi cataloga tot in grupul mare al lui C.T, intrucat isi creeaza propria traditie punand un inceput valoros colectiei, prin insusi numele sau. Reuseste asadar intelectualul intr-un anume domeniu si, fiind conectat la viata artistica a cetatii (cauza obiectiva) priindu-i pe de alta parte natura sofisticata si interiorizata a eului sau (cauza subiectiva) devine la randul lui colectionar de traditie. Este cea de-a doua categorie importanta in colimatorul comerciantilor de arta...
In fine, unii dintre cei mai intersanti ca tipologie colectionari prin traditie sunt artistii insisi, care se inconjoara de cele mai multe ori de obiecte decorative si ambientale, de tablouri si sculpturi, pe care bunul lor gust innascut le selectioneaza cu atentie. Particularitatea acestui tip de colectionari este ca ei nu isi vand piesele din colectie. Fac in general doar schimburi si prin aceasta ii veti recunoaste si ii veti deosebi de ceilalti colectionari prin traditie. Sunt descrisi aici, in categoria C.T. intrucat, asemeni intelectualului Arghezi, insusi numele lor, de artist cu cota de piata in crestere, creeaza in scurt timp (20 - 30 de ani) traditia si valoarea colectiilor lor personale.
Asupra comportamentului lui C.T, fie el "clasic", "intelectual" sau "artist", in curand.
C.