Un nivel mai sus si va face si cautari in mediul on-line.
Ma voi referi exclusiv in randurile de mai jos la ce mai vinde omul de prin casa lui, pe net. O scurta prealabila precizare: nu ignorati in totalitate anunturile on-line, reprezinta modalitatea actuala a talciocului de dupa razboi. Tot cam asa arata, din nefericire si majoritatea anunturilor. Tot ca dupa razboi, adică.
Dintre platformele utilizate cel mai adesea in Romania au se pare un trafic mai mult decat rezonabil cei care vand "okazii". Site-ul in sine nu ma pricep sa il apreciez, atata timp cat designul altora nu ma intereseaza. Daca gasesti sau nu ce cauti, asta este discutia pe care vreau sa o fac.
Am sa iau exemplul cartilor, pentru ca asta imi vine in cap in acest moment. Nu sunt colectionar de carte veche, deci nu am cautat asa ceva. In schimb am gasit serii de cataloage de arta (daca mi-ar fi lipsit G.D.Mirea, acum as sti unde sa il gasesc) si cel putin o carte pe care o recomand oricui se apuca de cumparat antichitati: traducerea in limba romana (aveti libertate deplina sa o cititi in limba autorului, desigur) a unui amplu volum dedicat fenomenului falsificarilor. Apoi, monografii pe curente, perioade si fenomene culturale, edituri bune, carti solide, autori straini tradusi sau, daca nevoia de aprofundare deriva din autohton, carti scrise de romanii care se ocupau cu asta.. candva.
Despre arta care se vinde la "okazie", permiteti-mi sa ma abtin. Cele mai multe sunt deplorabil de.. necolectionabile, vadind pauperitate sau banal.
Calific asadar site-ul nu ca pe o platforma de vanzare a lucrurilor colectionabile, dar a lucrurilor necesare ca instrumente de lucru, colectionarului. Si poate un ochi pe ici pe colo va atrage si cate o cumparatura valabila.
Patetic este site-ul care si-a schimbat recent denumirea. Oferta de obiecte vechi, colectionabile este jenanta. Nici macar partea adiacenta "okazional" asa cum a fost ea descrisa in cele de mai sus, nu ma mai intereseaza.
Tristetea mare vine insa si din alta zona, aici am vazut mai multe falsuri vandute drept arta recunoscuta, decat in alta parte. De evitat.
In fine, puteti cumpara din categoria Colectii-Arta (a se citi colectii minus arta): "bilet sevilla 7 mai 1986" cu 3000 de lei, "1 dolar canadian" cu 100 Eur sau "Ugo foscolo (1778 - 1827), gravura sec. xix" cu 30 Eur!
Tocmai, ca n-am ce cauta pe-acolo!
Pe curand,
C.
p.s. In ultima clipa "tocmai" am gasit si "carti animale clasor mega image" 80 Ron...
Va amintiti poate despre asta: marketingul si melancolia