Cum este el recunoscut de catre vanzatori, cum i se castiga bunavointa ori dimpotriva, daca este un profan, cum i se cultiva interesul, sunt toate acestea taine bine pazite.
In cele de mai jos va voi da indicii despre tipologia colectionarului: aveti in fata dumneavoastra un colectionar prin traditie, unul prin mimetism, unul de bani gata ori pe insusi Mecena?
Mimetic, de cand e prunc, copilul colectionarului va veni la parinte si ii va arata micile sale comori. Va adora pe de alta parte, momentele de familie cand, in cabinetul lui C.T. se vor deschide lazi, cufere si sipete, lumea lui Aladin. Va cutreiera pe rand podul, pivnita si camerele toate. Cand va fi singur acasa, va pierde multe momente in visare, uitandu-se pe pereti. Desigur, toate acestea sunt valabile intr-o lume, hai sa ii spunem, traditionala, in care site-urile, blog-urile (sic) google-ul sunt folosite doar ca unelte, in ultima instanta. Si mai ales sunt valabile pentru o varsta frageda, caci la adolescenta, (fostul) mimetic copil (colectionar in primul rand de reviste si benzi desenate, de armate ori de papusi) nu se mai uita nici pe pereti si nici in ladoaie. Sta pe net incontinuu (e bine ca din cand in cand macar mai cauta preturile de la licitatii, ca sa aiba si el macar o idee despre ce vorbeste C.T. cand cumpara prin telefon). Totusi, pe adolescent parca mai mult il intereseaza colectia de motoare puternice din garaj...
Va creste insa. Si atunci comerciantii au in fata lor o fiinta "impura", fragila si labila, dar potential foarte bogata. Altfel spus un viitor cumparator ori vanzator. Si vor face tot ce se poate ca sa ii intre in gratii. Interesant cum pot fi atrasi acesti tineri viitori colectionari prin anumite campanii de marketare a zonelor (lor) de interes.
Simt ca usurel o iau pe panta abstracta asa incat va dau un exemplu recent de campanie adresata, dupa parerea mea si fostilor adolesenti (asadar copiii mimetici care inteleg usor-usor valoarea unor "vechituri") si partenerilor mimetici (a se vedea episodul 1 din "Colectionarul prin mimetism").
Ipoteza de lucru:
- preturi de pornire 30 eur pentru reviste si valoare estimata intre 180 - 300 euro pentru colectia de miniaturi de argint - corabii.
- anii obiectelor: 1970; 1990; 1968.
Ghici ciuperca cine poate fi cumparatorul unor astfel de obiecte colectionabile?
Pe curand,
C.